NIITTYKATTO Asiakas: Helen Oy
Konsepti ja toteutus: Päivi Raivio, RaivioBumann Oy
Asiantuntijatyö: Benat Olascoaga, Clara Lizarazo, Anna Olden (Katoava Luonto -hanke)
Osallisuus: Päiväkoti Eira, Kilpikonnat-ryhmä
Viherakentaminen: Greener Oy

Lisää niittyjä kaupunkiin!

Lämpökeskuksen säiliöiden vanhan viherkaton monimuotoistamiseksi, vanha nurmikatto muutettiin pölyttäjäystävälliseksi niityksi keväällä 2020 monialaisen yhteistyön tuloksena.

Katon kasvillisuus ja maisemointi on suunniteltu biodiversiteetin näkökulmasta paikalliset olosuhteet huomioiden. Niittyprojektin tavoitteena on paikallisen kehittämisen lisäksi lisätä tietoisuutta niittyjen roolista luonnon monimuotoisuuden edistäjinä.

Monilla alueen asukkailla on näköyhteys ikkunoistaan lämpökeskuksen katolle - värikkäät niittykasvit parantavat näin myös kaupunkikuvaa.

Niitty kasvaa ja kehittyy vaiheittain - ensimmäisenä kesänä kukkii osa kasveista ja pääasiassa yksivuotiset kasvit. Seuraavana kesänä paikalla kukkii jo enemmän kasveja. Lämpökeskuksen katon niitty toimii jatkossa myös urbaanina kasvitutkimuskohteena.

Niittyprojektiin osallistuu Päiväkoti Eiran Kilpikonnat-ryhmä, jonka lapset ovat kevään niittyaiheisessa taidetyöpajassa valinneet myös muutamia kukkalajeja niitylle. Pölyttäjän päiväuni -työpaja on Evolution in Action-tutkimushankkeen kehittämä osallistumisen malli.

Niityn seuranta jatkuu keväällä ja kesällä 2021. Linkkejä: 
Niittykatto Green Building Council Finland:n sivuilla
Helen Oy:n uutinen Niittykatosta
CARGO COLLECTIVE, INC. LOS ANGELES, CALIF. 90039—3414